juli 1572

2 juli
Bij Baarland op Zuid-Beveland landen 1000 geuzen die vanuit Vlissingen op elf schepen zijn uitgevaren. Het lijkt voorlopig niet meer dan een verkenningstocht te zijn in de aanloop naar een verovering van de stad Goes.
4 juli
Oud-schepen van Zierikzee Lieven de Keersemaker ontvangt van Oranje de opdracht Zierikzee gewapenderhand in te nemen. Als de stad zal zijn ingenomen zal hij gouverneur van de stad worden (in augustus zijn het de geuzen uit Veere die Zierikzee veroveren).
8 juli
Na een strooptocht in Vlaanderen nemen watergeuzen uit Vlissingen de stad Aardenburg in bezit.
9 juli
Een groep Franse militairen (250 man) komt aan in Vlissingen.
10 juli
De volgende dag verschijnen drie schepen met 600 Engelse soldaten onder leiding van sir Humphrey Gilbert voor de haven van Vlissingen. Er ontstaat oproer onder de bevolking als Tseraerts wel de Fransen (die qua discipline een slechte naam hebben) wil toelaten maar de Engelsen niet. Uiteindelijk worden zij in Vlissingen toegelaten.
11 juli
De stad Tholen wordt ′s nachts overvallen door geuzen die later door militairen uit Bergen op Zoom werden verdreven.
15 juli

Oranje benoemt Jeronimus Rollé tot gouverneur van Veere.

Onder regie van Johan Junius de Jonge, een Brabantse edelman en in dienst van de keurvorst Frederik III van de Palts, komt in Vlissingen een overeenkomst tot stand tussen onder meer Jeronimus Tseraerts, sir Humphrey Gilbert en vertegenwoordigers van de stad. Bepaald wordt dat er 200 Fransen en evenveel Engelsen in de stad worden gelegerd. Mochten meer manschappen nodig zijn dan zal de aantallen Engelsen en Fransen gelijk zijn. Noch de Engelsen, noch de Fransen zullen de stad mogen overheersen; de rechten en vrijheden van Vlissingen blijven gewaarborgd.

16 juli
Onder leiding van Tseraerts en Gilbert landt een troepenmacht van 1400 Engelsen, 400 Walen en Vlamingen en 600 Fransen in de buurt van Aardenburg. Gilbert heeft een geheime opdracht om Sluis te veroveren, hetgeen in de dagen daarna echter mislukt.
18 juli
Geuzen overvallen het kasteel van St. Maartensdijk en nemen de baljuw Hendrik van Baexen als krijgsgevangene mee naar Brielle.
19 juli

Karel van Boisot, heer van Huysingen wordt benoemd tot luitenant-admiraal van Zeeland.

25 juli
De op 16 juli begonnen geuzenexpeditie naar West-Vlaanderen onder leiding van Gilbert en Tseraerts wordt zonder veel resultaat geboekt te hebben beëindigd.
26 juli

Een enorme krijgsmacht van mogelijk meer dan 3000 man, waaronder 1400 Engelsen onder Rowland Yorke, 400 Walen onder Ambrose le Duc en 600 Fransen onder Oultran, op wel 50 schepen landt bij Baarland op Zuid-Beveland. De hele operatie staat onder leiding van Tseraerts en sir Humphrey Gilbert. Onder de troepen van Tseraerts bevindt zich ook kapitein Marinus Brand die ook bij Gorinchem een rol van betekenis vervulde. In de buurt van Baarland ontstaat een hevig gevecht met Spanjaarden die ijlings vanuit Goes op de geuzen zijn afgekomen. De Spanjaarden moeten zich vanwege de overmacht terugtrekken; drie Spaanse officieren sneuvelen. De geuzen lijden enorme verliezen; van de troepen van Rowland zouden bijna allen zijn gesneuveld.

27 juli
De geuzen trekken plunderend door Zuid-Beveland waarbij de dorpen Baarland, Biezelinge, Kapelle, Oudelande, ′s Gravenpolder en Nisse en nog meer andere het moeten ontgelden: de inwoners worden gespolieert ten blooten lijve toe.
28 juli

De maandag daarop groeperen de geuzen zich bij Sinoutskerke aan de zuidkant van Goes en trekken daarna op om Goes te veroveren. Als 500 Spanjaarden een uitval doen komt het voor de poorten van Goes tot een hevige confrontatie waarbij na een halve dag de Spanjaarden zich in de stad terugtrekken. De geuzen zetten de voorstad en een aantal zoutketen in brand waarna zij tegen de avond het beleg opbreken. Voor een deel keren zij terug naar Vlissingen, een ander deel gaat naar Yersekedam om daar brand te stichten. Vlissingen weigert echter Tseraerts, die men niet vertrouwt, met zijn manschappen bestaande uit Walen en Engelsen binnen te laten waarna Tseraerts zich voorlopig terugtrekt op een kampement in Zoutelande waar zyn volk den Landman veel overlast toebragt.

30 juli
Een geuzenvloot die op de Oosterschelde ten zuiden van Schouwen kruist verschijnt in de buurt van Zierikzee maar zet nog geen aanval of landing in.
31 juli
In Zierikzee beraadslaagt de hele Brede Raad (magistraat, notabelen en de dekens van de hoofdgilden) over een brief die de dag hiervoor is gestuurd door de baljuw van Veere, Jeronimus de Rollé, de geuzenkapiteins, de baljuw en de magistraat van Veere. Zij willen Zierikzee verlossen van de Spaanse tirannie en vragen de stad de Veerenaars met vrientschap te ontvangen. Is dat niet het geval dan dreigen de Veerenaars met geweld. De Brede Raad blijkt doof te zijn voor deze oproep en men wil de stad aan de koningsgezinde zijde houden. Als dit besluit bekend wordt ontstaat er beroering onder de bevolking die het Waalse garnizoen meer dan zat is.
eind juli?

Rond deze dagen (een exacte datum is niet bekend) proberen Middelburgse troepen geholpen door manschappen uit Goes (naar verluidt in totaal 2000 man) op een avond een aanval te ondernemen op de troepen van Tseraerts die bij Zoutelande gelegerd zijn (zie 28 juli). Tseraerts is nog net op tijd gewaarschuwd om zijn mannen in staat van verdediging te brengen. Er onstaat een felle strijd waarbij de Spanjaarden er niet in slagen Tseraerts te verslaan. Aan de kant van de geuzen zouden 150 man zijn gesneuveld maar aan Spaanse zijde nog veel meer. Gevangen genomen Spanjaarden worden opgehangen aan de stroppen die de Spanjaarden hebben meegekregen om geuzen op te hangen.